Journalen voor meer zelfliefde

Schrijven is een hele inzichtgevende self-care practice, maar het kan soms lastig zijn om jezelf de juiste vragen te stellen. In deze blogpost lees je over manieren om jezelf beter te leren kennen en meer van jezelf te gaan houden.

Een journal bijhouden

Het bouwen van de gewoonte om (bijna) dagelijks in een dagboek te schrijven, kan heel waardevol zijn. Door regelmatig je gevoelens op papier te zetten, krijg je inzicht in je eigen patronen en kun je makkelijker bepaalde gedachten en situaties loslaten. Ook kun je met de juiste vragen meer begrip voor jezelf krijgen en daarmee meer zelfcompassie creëren. Hoe meer je van jezelf houdt en een liefdevolle relatie met jezelf kunt hebben, hoe waardevoller en sterker alle andere relaties en vriendschappen in je leven zijn.

Self-care practice

Voor je deze vragen voor jezelf gaat beantwoorden, kun je je omgeving extra comfortabel maken. Steek bijvoorbeeld wat kaarsjes aan en zet een kop thee, pak er een dekentje bij en zet je favoriete playlist aan. Je kunt ook met een kleedje in de natuur gaan zitten en jezelf meenemen op een soort mini self-love picknick date. Geef jezelf de liefde en aandacht die je verdient en neem de tijd om de volgende vragen even voor jezelf te beantwoorden.

Vragen voor meer zelfliefde

  1. Stel jezelf voor als je eigen beste vriend/vriendin. Welk compliment zou je haar/hem/hun willen geven?
  2. Welke 3 dingen vind ik mooi aan mijn persoonlijkheid?
  3. Welke 3 dingen vind ik mooi aan mijn lichaam?
  4. Op welke 3 vlakken ben ik gegroeid dit jaar? Wat heb ik geleerd?
  5. Hoe reageer ik wanneer ik een compliment ontvang? Kan ik ze goed aannemen? Zou ik op een andere manier kunnen reageren?
  6. Op welke gebieden ben ik nog te streng voor mezelf? Hoe kan ik hierin zachter en liever zijn?
  7. Neem ik de ruimte in die ik verdien? Durf ik om hulp te vragen? Sta ik anderen toe om me een helpende hand te bieden?
  8. Op welke eigenschappen mag ik trots zijn?
  9. Wat zijn mijn verlangens? Geloof ik dat ik het waard ben om deze dingen te hebben/krijgen? Waarom niet/wel?
  10. Schrijf 3 dingen op waarvoor je jezelf wil vergeven. Geef jezelf daarna een dikke knuffel en zeg “ik vergeef je.”

Een oefening die je dagelijks kunt doen, is het schrijven van een gratitude lijstje. Iedere dag dankbaarheid beoefenen is al heel waardevol, maar schrijf in dat lijstje ook eens op waarom je dankbaar bent voor jezelf! Is het je gezondheid? ZIjn het je benen, die je van A naar B brengen? Is het je aanstekelijke glimlach? Door dit dagelijks te beoefenen kun je jezelf meer en meer gaan omarmen.

Je kent nu een aantal vragen die je kunt gebruiken in je journaling practice. Deze maand staat Cosmic Box volledig in het teken van zelfliefde, ben je dus benieuwd naar meer oefeningen die je helpen naar meer zelfliefde? Abonneer je dan hier om de self love box nog te ontvangen!